Áfonya
Erről a bogyós gyümölcsről már régóta mondják a szakértők, hogy igazi szuper élelmiszer, amelyben rengeteg az antioxidáns, rostot is tartalmaz, de sok benne a C- és az E-vitamin, valamint a mangán is .

Avokádó
Bővelkedik egészséges zsírokban és rostokban. 100 gramm avokádóval fedezheted a napi folsavszükséglet 80 %-át, a K-vitamin és a káliumigény felét, valamint az optimális B-, E-vitamin- és rézbevitel mintegy harmadát is.

Brokkoli
Az egésznapos K- és C-vitamin szükségletedet kielégítheted 100gramm brokkoli fogyasztásával. Ezenkívül rosthoz, valamint számottevő mennyiségű A-vitaminhoz, folsavhoz és káliumhoz is hozzájut a szervezted.

Gyömbér
100 gramm gyömbér fedezi a B6- a magnézium és a mangánszükséglet 11%-át, valamint a kálium- és a rézigény ötödét. Ezenkívül 2 gramm rosthoz is hozzájutsz.

Quinoa
Ez a diós ízű álgabona egyre népszerű, és meg is érdemli. 100 gramm főtt quinoa jelentős mennyiségű cinket, folsavat, foszfort, magnéziumot, mangánt, rezet és vasat biztosít a szervezetnek.

Omega-3
Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak, melyeknek lényege, hogy a szervezet nem képes őket önmagában előállítani, ezért külső forrásból, ételek vagy táplálékkiegészítők által őket bevinni. Viszonylag könnyű hozzájuk jutni, mivel számos egészséges, tápláló élelmiszerben megtalálható.
Omega-3 zsírsavak pozitív hatásai
Talán már mindenki hallotta, hogy az omega-3 zsírsavak jó hatással vannak az agy műlödésre, serkentik a memóriát, javítják a koncentrációt. Fontos az iskoláskorú gyerekek és kamaszok elegendő mennyiséget fogyasszanak belőle, mert az ő agyuk még fejlődésben van.
Azonban felnőttként is érdemes sokat fogyasztani belőlük, mert sokat teszünk a szellemi frissesség fenntartása érdekében, akár az időskori demencia is megelőzhető ezáltal.
Mivel az omega-3 telítetlen zsírsav ezért hatékonyan veszi fel a harcot a szív- és érrendszeri betegségekkel, szabályozzák a vércukorszintet, vérnyomást, hozzájárulnak a sikeres fogyáshoz és az egészséges testsúly fenntartásához, emellett csökkentik a gyulladásokat az ízületi problémákat szervezetben, porckopást, viszont segítik az izomépítést.
Így aki genetikailag hajlamos a cukorbetegségre, pluszkilókra, szívbetegségre, magas vérnyomásra, fontos, hogy mindenképp fogyasszon eleget az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételekből, például növényi olajok, tojás, halak és magvak.
Az omega-3 ezen kívül bőrszépítő, csonterősítő, élesíti a látást.
Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása a stressz-és depressziós tünetek, szorongás ellen is hatékony fegyvert jelent.
Mely élelmiszerekben található omega-3 zsírsav?
Ahogy azt eddig is tudhattuk legtöbbet az olajos húsú tengeri halak tartalmazzák, például a lazac, tonhal vagy a makréla, emellett a tőkehalmáj, illetve annak olaja is bőven tartalmaz omega-3 zsírsavakat
Akik viszont nem szeretik a halakat azoknak sem kell elkeseredniük sok egyéb értékes omega-3 forrás létezik ezeken kívül.
Az egyik ilyen a növényi olajok, főleg az olívaolaj, illetve olívabogyó ami élen jár ebben, ám a repce- ,lenmag-,tökmag-, és a dióolaj is jó választás ebből a szempontból.
Sok omega-3 zsírsavakat tartalmaznak még különféle magvak és diófélék például a lenmag, chiamag, dió, kesudió, mandula. Értékes omega-3 forrás ezen kívül a tojás különösen a sárgája.
Sokan nem tudják de bizonyos zöldség- és gyümölcsfélékben is megtalálható az omega-3 például eper-málna -áfonya.
Zöldségek közül leginkább a zöld színűekben található meg, amilyen például brokkoli cukkini, kelkáposzta, kelbimbó illetve levelesekben például spenót, mángold, madársaláta.
Az omega-3 bevihető különféle táplálékkiegészítőkkel, tabletták, kapszulák és egyéb kiegészítők formájában is.
Mit kell tudni az omega-6 zsírsavakról?
Az omega-6 zsírsavak az omega-3-hoz hasonlóan esszenciális zsírsavak, melyek szintén elősegítik az egészséges agyműködést, a bőr és haj növekedését, jó hatással vannak az anyagcserére és a csontok állapotára. Csökkentik az allergiás tüneteket, segítenek az ekcéma gyógyításában és a csontritkulás megelőzésében.
Bár az omega-6 zsírsavaknak is sok pozítív hatása van , ellentétben az omega-3 zsírsavakkal, túlzott fogyasztása veszélyes is lehet. Nagy mennyiségben fokozza a gyulladásokat, ízületi problémákat. Ezért negyedannyit javasolt fogyasztani mint az omega-3 zsírsavakból.