Számos antioxidánst tartalmaz
Nemcsak a zeller, de a szárából készült ivólé is 12 féle antioxidánst tartalmaz.
A zellerszár valóban nagyon hasznos. Katerina Jensen nutriciológus az Instagramján azt ajánlotta, hogy vezessük be a mindennapi étrendünkbe.
Mire jó a zellerszár?
Antioxidánsok egész sorát tartalmazza: C-vitamin, béta-karotin, flavonoidok stb. Összesen 12 különböző antioxidánst tartalmaz.
Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek védik a sejteket a károsodástól óvják az egészségünket.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket nem kevesebb mint 25 különböző gyulladáscsökkentő anyag biztosít.
Gyógyító hatásuk van a szervezet minden rendszerére. A gyulladás a fájdalom, a magas testhőmérséklet és számos betegség fő oka. Ilyen például a csontritkulás, az ekcéma, kiütések és az ízületi gyulladás is.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: K-, C-, A-vitamin, folsav, magnézium, vas, kálium, kalcium, foszfor, nátrium stb.
Nagy mennyiségű oldható rostot tartalmaz, amely nemcsak a bélben lévő barátságos mikroflóránkat táplálja, hanem a székrekedést is megszünteti. Éppen ezért inkább érdemesebb az egész zellerszár fogyasztása.
Lúgosítóhatással van a szervezetre, köszönhetően a magnézium-, vas- és a szódabikarbóna – tartalmának. Ennek eredményeként a zellerről elmondható, hogy semlegesíti azokat az ételeket, amelyek éppen ellenkezőleg, csökkentik, a pH-értéket (mint például a kávé vagy a gyümölcslevek).
Védik a májunkat, ezáltal javítja a működését és segítve a munkáját. Hiszen az antioxidánsok azok, amelyek a legjobb hatással vannak a májsejtek egészségére.
Forrás:https://www.magyarhirlap.hu/egeszseg/20240519-ez-a-mindenkinek-jotekony-hatasu-zoldseg-vedi-a-majat-es-enyhiti-a-gyomorpanaszokat