Akár fogyasztjuk , akár külsőleg használjuk őket , ezek a legjobb fiatalító tápanyagok.
Az olyan bőrmegújító vegyületek mellett, mint a különféle savak és fehérjék( hialuronsav, kollagén) a legtöbbször eltörpülnek a hétköznapi vitaminok, holott a fiatalító hatással kecsegtető krémek és szérumok nagy többsége tartalmazza őket.
Ám míg a helyileg felkent készítmények az alkalmazott területeken mérséklik a látható jeleket, nem képesek maradéktalanul felvenni a harcot a szervezetben zajló öregedési folyamatokkal. Sőt, egyes regeneráló összetevők nem is tudnak olyan hatékonyan felszívódni a bőrön keresztül, így a helyi kezelés sem feltétlen hozza meg az általunk elvárt eredményt.
Ezért a legjobb amit tehetünk, hogy belsőleg és külsőleg is odafigyelünk bőrünk állapotának megóvására és javítására, ami egyaránt jelenti a helyi megoldásokat és a bevitt hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat.
A sokoldalú bőrápoláshoz elengedhetetlen vitaminok segítenek abban, hogy pótoljuk a szükséges tápanyagokat, különösen a felnőtt lakosság körében hiányt mutató D-vitamint, melyet az utóbbi évek kutatásai az öregedéssel is összefüggésbe hoztak. Azonban nem minden vitamint hasznosíthatunk egyformán sejtjeink megújítása érdekében. Az alábbiakban a legerőteljesebb bőrszépítő vitaminokat és tápanyagokról olvashat, melyek hosszú távú alkalmazása fiatalos ragyogást kölcsönöz érett arcbőrünknek.
C-vitamin
A neves amerikai anti-aging szakértő, Dr Nicholas Perricone szerint a C-vitamin, vagyis aszkorbinsav volt a legelső olyan vitamin melyet a szépségipar felfedezett magának mint a fiatalító bőrápolás egyik alapösszetevője. A magas antioxidánshatású vitamin gátolja a melanin termelődését is, és fontos szerepet játszik a kollagénképződésben, ami a ráncok megelőzésében vesz részt.
A bőrön keresztül is felszívódó C-vitamin emellett erősíti az immunrendszert, és számtalan betegség megelőzését támogatja. A szakértők napi 1000-2000 mg C-vitamin bevitelét javasolják, melyet például eperből, paprikából, brokkoliból, ananászból és citrusfélékből is biztosíthatunk.
E-vitamin
A C-vitamin mellett a másik elengedhetetlen összetevő az E-vitamin, mely ugyanolyan erős gyulladáscsökkentő, minta C-vitamin csupán abban különbözik, hogy nem vízben , hanem zsírban oldódik fel a szervezetben. Ahogy öregszünk, annál több E-vitaminra van szükségünk, mivel hozzájárul a kollagéntermelődéshez és a regenerációhoz , emellett csökkenti a szívbetegségek kockázatát és mérsékli kognitív hanyatlást. Véd a sejteket károsító szabad gyököktől, miközben alapvető szerepet játszik immunrendszerünk egyensúlyának fenntartásában is . A bőr elsődleges védelmi vegyületeként az E-vitamin természetes módon is előfordul a szervezetünkben, ám a napsugarak gyorsan kimerítik, ezért ajánlott a napi bevitele vitamintablettánként és bőrápoló készítmények formájában is.
D-vitamin
A legtöbben napfény vitaminként ismerjük, ám azt már kevesen tudják, hogy a D-vitamin egy erőteljes öregedéslassító esszenciális tápanyag is. Amellett, hogy erősíti a csontokat és az immunrendszert, megvédi a bőrt az ultraibolya sugárzásától, amelyek a ráncok és mély vonalak egyik leggyakoribb kiváltó oka. Már napi 10-15 perc napfényben tartózkodás természetes módja a bevitelének- persze csak kellő fényvédelem mellett-, de igazán látványos eredményt akkor érhetünk el, ha élelmiszerekkel (tojás, halfélék, tejtermékek stb.) vagy K-vitaminnal kiegészítve étrend kiegészítőként szedjük.
A-vitamin (retinol)
A retinol tulajdonképpen az A-vitamin egyik formája, ami javítja a bőr textúráját, csökkenti a ráncokat és a pigmentációt, valamint a kollagén termelést, hozzájárulva ezzel a fiatalosabb egészségesebb bőrhöz. Az A-vitaminból származó tretinoin bizonyítottan csökkenti a ráncokat azáltal, hogy semlegesíti a kollagénbontó enzimeket és elősegíti a regenerálódást. Ez az öregedéslassító tápanyag- ami mellesleg erősíti az immunrendszert és támogatja a jó látást – belülről és kívülről is kulcsfontosságú összetevőnek számít az érett bőr ápolásában. Mivel a szervezetünk nem képes természetes módon előállítani, ezért csak az A-vitaminban gazdag ételekkel és célzott kozmetikai készítményekkel tudjuk bevinni.
Rezveratrol
Még akkor is hallattunk az olyan alapvető szépségápolási hozzávalókról mint a kollagén vagy a C-vitamin ha egyébként nem fókuszáltunk kifejezetten a fiatalító szépségápolásra, ám a rezveratrol ezekkel szemben idegen összetevőnek tűnik. Pedig a polifenolok közé tartozó értékes vegyület olyan növényekben található mint a szőlő vagy a málna, de az étcsokoládéban is előfordul.
A rezveratrolt a növények is immunválaszként termelik a fertőzések ellen, számunkra pedig erős antioxidáns, ami segít a szabad gyökökkel szemben, védi a bőrt az UV-sugárzás okozta károsodástól hozzájárul a bőrsejtek megújulásához, és nem mellesleg növelheti az élettartamot. Leginkább bogyós gyümölcsök fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe, de krémek összetevőjeként is megtaláljuk, mindenesetre sokkal hatékonyabb, ha étrend kiegészítőként fogyasztjuk.
Cink
A rezveratrolhoz hasonlóan a cink bőrön keresztüli felszívódása is korlátozott, ezért leginkább étrend kiegészítőként biztosíthatjuk a megfelelő mennyiséget. Ez az esszenciális nyomelem bár nem termelődik természetes módon a testünkben, számtalan folyamatban részt vesz, köztük támogatja aminosavak fehérjévé alakulását, ezáltal hozzájárul a sejtek megújulásához és növekedéséhez.
Fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében, a sebek gyógyulásában, a haj növekedésében, ahogy az öregedés elleni küzdelemben is számíthatunk rá. Egyes kutatások szerint hiánya felgyorsítja az öregedés folyamatát, ezért érdemes belőle napi 8-11 mg -ot magunkhoz vennünk élelmiszerekből vagy táplálékkiegészítő formájában.
Kurkumin
Napjainkban valóságos csodaszerként aposztrofált kurkumin- amely a kurkuma fűszer egyik aktív összetevője- a rezveratrolhoz hasonlóan jótékony polifenol vegyület, vagyis erős antioxidáns. Javítja kognitív képességeket és a memóriát, emellett bizonyítottan lassítja a sejtkárosodást és meghosszabbítja az organizmusok élettartamát.
A kurkumin pozítívan lép fel az öregedés folyamataival szemben továbbá az Alzheimer-kór egyik lehetséges gyógymódjaként is vizsgálják. Egyenlőre azonban nem tudjuk pontosan, a kurkumin milyen hatékonysággal szívódik fel a szervezetben, mindenesetre frissen, fűszerként szárítva vagy étrend kiegészítőként szedve számít a leghatékonyabb fiatalító tápanyagnak.