A kalcium az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelyet az emberi szervezet nem tud előállítani, ezért elfogyasztott táplálékkal vagy étrend-kiegészítők formájában szükséges bevinni.
A kalcium szerepe sokrétű:
- részt vesz a csontok és fogak felépítésében és keménységének szabályozásában,
- nélkülözhetetlen az izmok és a szív működésében,
- fontos szerepe van a véralvadásban is.
A kalcium funkciói
A kalcium nagyon fontos ásványi anyag az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Számos élettani folyamathoz nélkülözhetetlen, a napi mennyiséget fontos a táplálékból vagy étrend kiegészítők formájában fedezni.
A kalcium szerepe a csontok egészségében
A csontok mérete és tömege a gyermek- és serdülőkor során folyamatosan növekszik, nagyjából 30 éves kor körül éri el a csonttömeg a csúcsát. Minél nagyobb csonttömeg fejlődik eddig az időszakig annál később következik be az életkorral összefüggő csontritkulás. Ezért nagyon fontos gyermek- és fiatal felnőttkorban a megfelelő mennyiségű kalcium ( és D vitamin) bevitel.
Kalciumforrások
A kalcium az alábbi ételekben, élelmiszerekben található meg a legnagyobb mennyiségben:
– tej, sajt és egyéb tejtermék,
-leveles zöldségek ( spenót, kelkáposzta, petrezselyem)
-mák, szezámmag, chiamag, mandula,
-fehér bab, lencse,
-szardínia, lazac,
-kalciummal dúsított tofu, müzlik, pékáruk.
Az emberi szervezet nem tud kalciumot előállítani, így a szükséges mennyiséget táplálékból kell fedezni. A kalcium megfelelő felszívódásához D-vitaminra van szükség, hiába fogyaszt valaki kalciumban gazdag ételeket, D-vitamin hiányában annak csak a töredéke szívódik fel.
Kalciumtartalmú étrend kiegészítők
A különböző étrend kiegészítőkben általában két formában található meg a kalcium: kalcium -karbonát és kalcium-citrát formájában. Gyakoribb a karbonát forma, amelynek felszívódását segíti a keletkező gyomorsav, ezért célszerű étkezés közben bevenni.
A citrátforma ugyanúgy szívódik fel étellel és anélkül fogyasztva is. A kalcium-citrát különböző gyulladásos bélbetegségek és felszívódási rendellenességek esetén előnyösebb.
Fontos tudni, hogy a két forma eltérő mennyiségben tartalmaz elemi kalciumot. Az étrend kiegészítőkön általában az elemi van feltüntetve, így nem kell a fogyasztóknak átszámolniuk a mennyiséget.
Kalciumtartalmú étrend kiegészítők folyamatos szedése könnyen kalcium túlfogyasztáshoz vezethet. A túlzott mennyiségű bevitel gyomor- bél rendszeri panaszokat okozhat: puffadást és székrekedést. A karbonátforma könnyebben okoz panaszokat így az arra érzékenyeknek a citrát forma javasolt.
Kalciumhiány
Alacsony kalciumbevitel vagy nem megfelelő felszívódás esetén a szervezet a csontokban raktározott kalciumot használja fel a különböző fontos biológiai funkciók fenntartásához. Ez a csont bomlásához, súlyos esetben csontritkuláshoz, majd csonttöréshez vezethet.
A kalciumhiány fokozott veszélye az alábbi esetekben áll fenn:
-tejtermékmentes diéta esetén,
-vegetáriánus diéta esetén,
-gluténérzékenység esetén,
-szoptatás időszakaszában,
-nőknél a változókor elérését követően,
-D-vitamin-hiány esetén.
A kalciumhiány tünetei az alábbiak:
-az ujjak zsibbadása, bizsergése,
-izomgörcsök,
-letargia, rossz közérzet, fáradékonyság,
-rossz étvágy,
-szívritmuszavar,
-csökkent csontsűrűség, súlyosabb esetben csontritkulás,
-a csontritkulás kialakulását követően csonttörések.