C-vitamin és vas
A vas mindenki számára nélkülözhetetlen a normál vörösvérsejt termelés és a szervezeten keresztüli oxigénszállítás támogatásához. A hús a baromfi és a kagylók a legjobb vasforrások, de kiegészítőkre lehet szükségük azoknak, akiknek megnövekedett vasszükségletük van, például kismamáknak, idősebb felnőtteknek, növényi alapú étrendet fogyasztóknak és alacsony vashiányos betegeknek.
A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását mind élelmiszer forrásokból, mind kiegészítőkből. Az előnyök érdekében párosítsd a C-vitamin kiegészítőt az említett ételekkel, vagy adj hozzá citrusféléket, epret amelyek mindegyike jó C-vitamin forrás vastartalmú ételekhez.
Kalcium és D-vitamin
Ez a két tápanyag a csontok egészségének nyerő kombinációja. A kalcium a kulcsfontosságú ásványi anyag, amely a csontok és a fogak szerkezetét alkotja. Bár a csont képződés a 20-as éveink közepén befejeződik a kalcium az egész felnőttkorban fontos marad az erős csontozat fenntartásához. Az egész életen át tartó megfelelő kalcium a kiegyensúlyozott étrend részeként csökkentheti a csontritkulás kockázatát.
A D-vitamin a csontok egészségét is támogatja azáltal, hogy segíti élelmiszerekből és kiegészítőkből származó kalcium bejutását a véráramba. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, így ezek párosítása elősegítheti a szervezetben nagyobb mennyiségű kalcium felszívódását.
D-vitamin és K2-vitamin
A D és K-vitaminban van néhány közös dolog. Kezdetnek mindkettő zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a zsír jelenlétében szívódnak fel a legjobban. Fontos szerepük van a szervezetben lévő kalcium mennyiség kiegyensúlyozásában is.
Ahogy fentebb említettük, a D-vitamin segít a szervezetben a kalcium felszívódásában. A K2-vitamin, amely a K-vitamin két formájának egyike, felelős azért, hogy a kalcium a véráramból a csontokba kerüljön. A D és aK2-vitamin együttes alkalmazása elősegítheti a csontok és a szív egészségét.
D-vitamin és omega-3
A D-vitamin nem csak a csontok egészségét támogatja, hanem segíti szabályozni a szervezet immunválaszát is. A kutatások a D-vitamin megfelelő szintjét a jobb egészséggel is összekapcsolják. A D-vitamin zsírtartalmú étkezéssel történő bevitele fokozhatja a felszívódást, de van-e más tápanyag, amely javíthatja a D-vitamin szintjét?
Igen, mégpedig az önmagában is rendkívül egészséges és hasznos omega-3 zsírsav. A kettő együttes szedése pedig a szakértők szerint akár a rák kialakulásának esélyét is csökkentheti, előnyösen hat kognitív funkciókra, jó hatással van a csontokra illetve a szívre is.
Magnézium és D-vitamin
Becslések szerint a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő mennyiségű magnéziumot. Ez az esszenciális ásványi anyag számos fontos feladatban segít a szervezetnek, például az izmok és az idegek működésében. A magnézium az izomlazításhoz is fontos.
Megfelelő mennyiségű magnézium szükséges ahhoz, hogy a mellékpajzsmirigyekből felszabaduljon a parat hormon, amely szükséges a D-vitamin megfelelő felszívódásához a gyomor-bél traktusban. Alacsony magnéziumszint esetén nehezebben szívódik fel a D-vitamin a bélben.